Home made 1000w amp
0

Doma narejeni ojačevalec za subwoofer, ki presega vsa pričakovanja. S konstantno močjo (RMS) preko 1000w na dveh omih, pri takšni moči pa za napajanje potrebuje 400a na 12 voltih. Da ne bom preveč brihten in kaj narobe napisal, saj to ni moje področje, sem skopiral uvod iz raziskovalnega dela Igorja Franka.

Pri večini avtomobilih je originalno ozvočenje za zahtevnejšega poslušalca premalo definirana ter jakost je omejena na približno 25w. Da bi dosegli višjo jakost zvoka se večinoma filtrira nizke tone. Da bi rešili ta problem je treba v avtomobil namestiti dodatni zvočnik kateri proizvaja zgolj nizke tone tako imenovani subwoofer ali povečati moč zvočnikov. Za poganjanje takih zvočnika se po večini poslužujemo naprave katere ojačujejo signal iz avtoradia imenovane avtoojačevalnik.

Za izdelavo avtoojačevalnika sem se odločil predvsem zaradi potrebe po močnejšem, kvalitetnejšem in navsezadnje cenejšem ozvočenjem v avtomobilu.

Ravno ta sistem ki skrbi za nizke tone, najnižje tone v človeškem slušnem spektru je po izdelavi in finančnem vidiku najtrši oreh.

Jasno je tudi da zaradi velikih moči posledično velike napetosti ki so tu nastopale pri izdelavi je še kako pomembna previdnost pa tudi poudarek na varnosti pri delu ni odveč.

Ojačevalnik uporabljam v kombinaciji z zvočnikom premera 15 incehev oziroma 38cm ter dobrih 1600w konstantne moči katera pa lahko za kratek čas presega tudi 5000w, ki je izveden v načinu bassreflex. To pomeni da je je zvočnik postavljen v dobo izračunano zvočno skrinjo katera ima še dodatno odprtino (cev) skozi katero prihaja zrak v isti fazi kakršen je na sprednjem delu membrane zvočnika .

Kopirano iz raziskovalnega dela, 1000W AVTOOJAČEVALNIK ZA SUBWOOFER, avtor Igor Frank

By
Bimmer_E30

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.