IR fotografija
0

Že več kot mesec nazaj me je Marjan V. spomnil, da obstaja še en drug ne raziskan svetlobni spekter, Infra Rdeč svetlobni prostor. Takoj sem se lotil nakupa in IR (720nm) naročil iz Japonske, kar je tudi posledično pomenilo, da sem ga čakal več kot en mesec. Se je pa sigurno splačalo, saj je bila cena bistveno  nižja.

Obstaja več vrst Infra Rdečih filtrov, nekateri prepuščajo le infra rdečo svetlobo ti so nad 850nm,  spet drugi prepuščajo še nekaj vidnega spektra, od 590nm do 720nm. So pa tudi izjeme, kot je Super Blue IR filter, ki prepušča IR svetlobo in le modro vidno svetlobo, ter Full Spectrum filter, ki prepušča vse barve in še infra rdečo (naj me kdo popravi, če se motim, za zadnjega nisem prepričan).

Naj vas ob prvih posnetkih, IR fotografija ne ustraši, saj bodo fotografije večinoma rdeče. IR fotografija se prične šele na računalniku. Za hitro obdelavo je potrebno le zamenjati modro in rdečo pri modrem kanalu in modro in rdečo pri rdečem kanalu. Se pa kot z ostalimi fotografijami, odelava lahko nikoli ne konča.

IR fotografija zajema še dosti pomembnih stvari, ena od teh je ostrenje. Ker se IR svetloba drugače lomi kot vidna svetloba, je dobro preizkusiti, kako se vaš objektiv obnaša z IR filtrom. Nekateri objektivi imajo IR oznake, ki omogočajo lažje ostrenje. V še večjo pomoč  je, če fotoaparata omogoča “Live Viev”. Tu ostina ne odstopa in barve so enako kot bodo na fotografiji. Več o IR fotografiji si lahko preberete na http://www.lifepixel.com/

Spodaj je nekaj mojih interpretacij IR fotografije.

Foto: Adrijan Pregelj

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.