Kateri DSLR fotoaparat izbrati?
0

Če se vam ne da brati vsega, si preberite vsaj ta odstavek do konca.
Če kupujete svoj prvi digitalni zrcalno refleksni fotoaparat izberite znamko glede na to, katero ima vaš prijatelj/ca. Tako si boste lahko kasneje izposojali objektive in ostalo opremo. Znamka fotoaparata ni toliko pomembna, saj sedaj že vsaka znamka zabeleži lepo sliko in tudi video, pa naj bo to Canon, Nikon, Pentax, Sony, Olympus ali katera druga znamka.

Ko sem kupoval svoj prvi DSLR nisem nikjer našel dobrega nasveta za katero znamko naj se odločim, kaj šele za kateri model.

Tako sem prebral in pregledal ogromno testov, se pozanimal kakšne so cene v tujini in se na koncu končno odločil za Canon EOS 40D, ki spada v napredni razred DSLR fotoaparatov.

Napredni razred, kaj je pa to? Ali obstaja več razredov pri zrcalno refleksni digitalni fotografiji (DSLR)?
Seveda! DSLR Fotoaparate lahko delimo na na tri glavne razrede. Prvi in najbolj osnovni je vstopni razred, drugi je napredni in tretji profesionalni.

Kdaj se odločit za nakup DSLR-ja?
Največkrat je glavni razlog za prestop k DSLR aparatom ta, da kompaktne kamere ne zmorejo več toliko kolikor mi želimo. Če vam kompaktna kamera služi čisto v redu in se vam kvaliteta slike zdi super, potem vam bo DSLR le v breme.

Ali naj kupim profesionalni fotoaparat da bom delal boljše fotografije?
NE!

Kaj pa naj potem kupim?
Odvisno kaj imaš namen fotografirat. Če ne misliš fotografirat športa za dnevni časopis bo vstopni razred čisto v redu.

Kakšni pa so fotoaparati vstopnega razreda?
Navadno so dobri in ne delajo opazno slabših fotografij kot napredni fotoaparati. Največja razlika je v sami izdelavi in robustnosti aparata, nekaj manj funkcijami, manj posnetki v sekundi ter količini šuma pri visoki ISO občutljivosti.

Zakaj se pa potem vsi ne odločijo za vstopni razred, če niso toliko slabši od naprednega razreda in naredijo enako dobre fotografije?
Fotoaparati v naprednem razredu so malo večji in zaradi tega je rokovanje z njimi dosti lepše, še posebej ko uporabljamo kakšen večji objektiv (70-200mm, 300mm). Predvsem pa so bolj robustni kot fotoaparati vstopnega razreda, imajo malenkost več funkcij in dajo bolj profesionalen izgled.

Kdo pa potem kupi profesionalno opremo?
Tisti ki kupujejo profesionalno opremo, vsega tega ne bodo brali, saj so dali čez že vstopni in napredni razred in točno vedo kaj potrebujejo za opravljanje svojega dela.

Povzetek!
Kupite tisto znamko fotoaparatov, ki jo ima vaš prijatelj. Kupujte po svojih zmožnostih in potrebah, ter ne pozabite, da so OBJEKTIVI tisto kar da fotografiji barvo, ostrino in DOF, več o tem pa v naslednjem članku. Če še kaj ni jasno z vprašanji kar na plan.

Priporočam ogled:
http://www.dpreview.com/ – Najbolj temeljiti testi fotografske opreme. Forum, kjer lahko vprašaš vse kar te muči o foto opremi (jezik na forumu: Angleščina). Biblija za fotografsko opremo.

http://www.slo-foto.net/forums.html in
http://www.e-fotografija.si/ – Slovenski različici Dpreview-a

Moja oprema izgleda pa tako:

Več o tem pa kdaj drugič!

By
Bimmer_E30

4

 • DjJuvan December 13, 2010

  Fenomenalno spisano in še zelo poučno. Branje je hitro steklo skozi in verjetno bo marsikdo še kaj uporabnega pobral.
  Mimogrede, se še spomniš nekaj let nazaj, ko smo strašili z gospodinjskimi fotoaparati 😀 No, kar se tiče fotoopreme, imam še zmeraj en gospodinjski fotkič.
  Sem se pa raje specializiral v video opremo, ker mi je video bližje od statičnih fotografij. Bom pa tudi sam v prihodnosti imel dslr fotoaparat, ki bo imel tudi možnost visokoločljivostnega videa. Predvsem zato, ker se lažje rokuje z objektivi. 😉

 • Bimmer_E30 December 19, 2010

  Hvala.
  Ko sem začel s fotkanjem vbistvu še ni bilo digitalcev, tako da sem precej premišljal kaj bom slikal. Pa še vedno ko sem šel v Ameriko sem poslikal 10 filmov. 🙂

  Tisti gospodinjski aparat pa še vedno dobro sliži sestrci. Za začetek je bil res super, pa še možnost ima manualnih nastavitev.

  Zdejšni fotoaparati pa vedno bolj presenečajo tudi na video področju. Samo še kakšno dobro avtomatsko ostrenje, izhod za slušalke, večja izbira resolucij zajemanja…in še kaj, pa bodo kompletno zamenjali kamere.

 • Darja December 27, 2010

  Očitno smo imeli vsi na začetku enake probleme. Jaz sem spraševala profije, ki so se, jasno, samo križali ob tem, da kupujem vstopni DSRL. Nihče pa ni znal nič pametnega svetovati. Krasen zapis.

 • Bimmer_E30 December 27, 2010

  Hvala Darja. Čez čas bo sledil še članek o tem, katero lečo (objektiv) kupiti. Le da bo ta članek bistveno daljši in se ga niti ne upam začet pisat.

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.