Nov član v družini, Canon 5D mark III
0

Čas je prišel, ko sem ugotovil, da sem prerasel zmogljivosti svojih dveh aparatov (Canon 40D in Canon 550D) in preskok na FF (Full Frame) je bilo edino logično dejanje. K nakupu je tudi prispeval nedaven neprijeten dogodek, ko mi je sredi fotografiranja nekega dogodka prenehalo delati  prožilo na aparatu. Tako sem se znašel in preostanek dogodka fotografiral s pritiskom na na prožilec na “gripu”. Malo nerodno je bilo fotografiratu z mezincem, vendar bolje to kot da bi ostal brez posnetkov. Kasneje sem zelo enostavno odpravil okvaro. V baterijsko odprtino sem nalil dve žlici denaturiranega alkohola in pustil, da izhlapi. Bolj podrobno o tem kdaj drugič.

Pri nakupu novega fotoaparata sem bil pozoren predvsem na aparate, ki se dobro obnesejo v slabih svetlobnih pogojih. Tako sem kaj hitro prišel do seznama naslednjih štirih* aparatov: Canon 5D mk II (1700€), Canon 6D, Canon 5D mk III (2800€) in Canon 1D IV (4000€).

Canon 5D mark II je super aparat in kljub svoji starosti, že kar lepih 5 let je med nami, še vedno konkurira novim, tako na kvaliteti fotografije, kot videa. Edine pomankljivosti ki jih jaz vidim so “avto-fokus”, pomankanje fokusnih točk in malenkost več šuma pri višjem ISO-tu. Vendar je tu s ceno 1600€ za nov FF aparat nedvomno zmagovalec.

Canon 6D se za 1800€, lahko pohvali z vgrajenim Wi-Fi in GPS (fino če potrebuješ). Vendar ima ravno tako kot 5D mk II, tudi 6D le 9 fokusnih točk in le eno cross-type. S tem da proizvajalec trdi da so bolj natančne. Med vsemi štirimi aparati se 6D najbolje znajde, kar se tiče šuma pri visokih ISO vrednostih in je zato tudi na drugem mestu.

Canon 5D mark III, kar se šuma tiče, po testih malenkost zaostaja za 6D in za svojih 2800€ ponuja kar veliko novosti. Izboljšan avto fokus sistem s kar 61 fokusnimi točkami in pametnim ostrenjem, ki prepozna objekt in mu sledi ne glede na hitros in način premikanja. Od zgoraj naštetih (5D II in 6D) ima tudi najboljšo zaščito proti vremenskim vplivom in največje število posnetkov v sekundi  (6 fps). Če je pa vreden toliko več, pa resodite sami. Jaz ga dajem na tretje mesto skupaj s 1D IV

Že skoraj izven mojih cenovnih zmožnosti je Canon 1D mark IV in za 4000€ najdražji med izbranimi. Iskal sem predvsem rabljen 1D IV, saj se bi s tem lahko približal ceni 5D mk III. Glede na ceno lahko sklepate da je najboljši skoraj v vsem. S 10 fotografijami v sekundi in boljšim fokusom v slabih svetlobnih pogojih, najboljšo zaščito proti vlagi in prahu in še mnogo več, premaga vse izbrane. Edina stvar v čemer sta (poleg cene) 5D III in 6D boljša je šum pri višjem ISO. Tu malenkost zaostaja, vendar je še vedno pred 5D mk II.

Na koncu sem se odločil za 5D mark III. Kupil sem ga pri nas (Foto Format) za 2786€, kar je le za 17€ dražje kot drugje po evropi (naprimer Foka.nl), s tem da tu nisem imel poštnine. Morda vas je presenetila končna izbira, vendar mi boljše ostrnje pomeni veliko. Ne morda 1000€, vendar aparat ponuja bistveno več, o tem pa ko ga bolje spoznam.

*Canon 1Dx je bistveno predrag, da bi prišel v moj ožji izbor.

Foto: Adrijan.si

2

 • Matic January 28, 2013

  Čestitke ob novi pridobitvi!
  Naj ti dobro služi, 🙂

  lp,
  Matic

 • Dejan January 28, 2013

  Fino, vso srečo vnaprej!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.